Energihamnen

ÄEFs insändare i GP 12/11 2024 om Kustkajen

I dagens GP (12/11-2024) finns vår insändare om att Göteborgs Hamn och Göteborgs kommun kan använda detta tillfälle att tydligt visa på en avveckling av fossila bränslen, för en hållbar framtid i enlighet med kommunens och landets klimatmål.

Så här skriver vi i insändaren:

Stoppa utbyggnaden av Kustkajen – en risk för vår stad och miljö

Göteborgs Hamn planerar en omfattande ombyggnad av Kustkajen, vilket innebär både rivning av den gamla kajen, byggandet av en ny och en muddring till 10 meters djup. Syftet är enligt hamnen att förbereda för nuvarande och framtida energiprodukter. Samtidigt finns det inga garantier i underlaget om att projektet inte innebär en fortsatt hantering eller utökning av fossila bränslen, något som direkt går emot Göteborgs och Sveriges mål om minskade utsläpp av koldioxid till år 2030.

Älvsborgs Egnahemsförening anser att projektet borde omprövas. Förutom miljörisken att öka hamnens kapacitet för fossila bränslen, ökar också riskerna för olyckor i ett tätbefolkat område. Att ha stora mängder fossila bränslen nära Göteborgs kärna och dess militära anläggningar utgör dessutom en risk i tider med ökade krav på beredskap och säkerhet. En decentralisering av dessa anläggningar skulle vara en mer hållbar och säker lösning.

Förutom riskerna för människor riskerar ombyggnaden också att skada ekosystemet. Muddringen innebär att förorenat sediment släpps ut i Kattegatt, vilket kan skada marina arter, fiskbestånd och vattenkvaliteten. Att dumpa förorenat slam i havet är inte acceptabelt i en tid när vi strävar efter att förbättra vattenmiljön och bevara våra marina resurser.

Vi i Älvsborgs Egnahemsförening vill att Göteborgs Hamn använder detta tillfälle för att på sikt avveckla hanteringen av fossila bränslen och anpassa sig till en hållbar framtid. Stadens och landets klimatmål kräver det, och för Göteborgs säkerhet och miljö borde vi inte acceptera något mindre.

Älvsborgs Egnahemsförening

Skarvikshamnen, Kustkajen, Kaj 512-518

ÄEF fick inbjudan till samråd angående reparation av ”Kustkajen” den 9 september 2024. Samrådsunderlaget finner du här. Vi samlade oss till ett yttrande som vi skickade in i tid innan samrådet var slut 10 oktober, se nedan.

Angående ombyggnation av Kustkajen
Diarienummer GHAB2024-0183

Älvsborgs Egnahemsförening (ÄEF) har erhållit samrådsunderlag för ”Ombyggnation av Kustkajen” av Göteborgs Hamn AB (GHAB). Ombyggnaden är omfattande och förutom att riva en gammal kaj och bygga en ny skall muddring ske till ett djup av 10 meter. Muddringen skall göras eftersom ”GHAB (har) identifierat ett behov av att fördjupa delar av hamnbassängen för att säkra hamnen för framtida verksamhet”. ÄEF ställer sig positiva till att kustkajen renoveras för att förhindra framtida olyckor. ÄEF ser dock en fara att det i praktiken innebär att man vill utöka kapaciteten för att hantera fossila bränslen i hamnen i framtiden. I samrådshandlingarna skrivs det som att ombyggnaden är nödvändig för att hantera nuvarande och framtida energiprodukter.

I dagens läge, och med den politiska kursen i hela samhället inställd på att uppnå nollutsläpp av koldioxid inom några få decennier, behöver GHAB anpassa sin verksamhet vid Kustkajen för en minskning av fossilbränslehanteringen i takt med att mindre fossilenergi används i samhället.

Klimatomsorg är ett viktigt skäl till att avstyrka projektet om det syftar till en ökning av hanteringen av fossila bränslen.

Risker för ekosystem och närboende

Samrådshandlingarna tar upp risker för ekosystem och närboende i samband med ombyggnaden av Kustkajen. I planer för älvsområdena finns krav på bättre vattenkvalitet och mer hållbara ekosystem inom några år. Första måldatum är redan 2027. Detta måste beaktas vid ombyggnaden av Kustkajen. ÄEF representerar flera boende i stadsdelen Älvsborg på södra sidan av älven. Boende som riskerar att drabbas av problem i samband med ombyggnaden. Inom 2 km radie från oljehamnen finns ett stort antal bostäder med ännu fler boende. Dessa kommer att vara i riskzonen vid en oförsiktig ombyggnad.

Ryahamnen – Kaj 568

Den 10 oktober 2019 tog regeringen beslut att energihamnen inte får kopplas till naturgasnätet. Vi får väl se om det betyder att man ångrar sig och inte bygger någon naturgashamn.

Vid styrelsemöte 23 April 2019 fann vi inget nytt att rapportera. Den som undrar över dålig lukt, rök, oljud med mera från området kan ringa till journumret; 031-368 75 25.

Åter till Projektsidan.